Jak wybrać dobry zbiornik ze stali nierdzewnej na wino?

Podczas produkcji wina liczy się nie tylko znajomość sztuki fermentacji i wykorzystanie smacznych szczepów winogron. Równie ważne jest posiadanie wysokiej jakości narzędzi i kadzi, w których trunki mogą bez przeszkód fermentować, osiągając pełnię smaku. Dotyczy to zarówno niewielkich rodzinnych manufaktur, jak i firm produkujących alkohole na skalę przemysłową. Na co koniecznie należy zwrócić uwagę przy wyborze zbiorników na wino?

Najważniejszy jest materiał

Przyjmuje się, że tworzywem, które najlepiej nadaje się do produkcji kadzi do fermentacji, leżakowania i przechowywania napojów alkoholowych, jest stal nierdzewna. To materiał wyjątkowo wytrzymały na działanie czynników mechanicznych i chemicznych, dzięki czemu bez zarzutu może służyć przez długie lata. Nie rdzewieje i w żaden sposób nie reaguje z alkoholem, jest także odporny na powstawanie osadów. Stal nierdzewna prezentuje się niezwykle estetycznie i designersko, stanowiąc dopełnienie  nowoczesnego wizerunku firmy. Inwestycja w wykonane przez fachowców kadzie zwróci się szybko w postaci doskonałych trunków, które z powodzeniem fermentowały w zbiornikach.

Zaawansowana technologia

Zbiorniki na wino powinny być nie tylko wytrzymałe i higieniczne, ale także skonstruowane ze znajomością technologii stosowanej w przypadku tego typu produktów. Zależnie od wielkości kadzi stosuje się różne materiały i narzędzia – inne w przypadku zbiorników kilkudziesięciolitrowych, a inne, gdy powstają te o pojemności kilku tysięcy litrów. Duże znaczenie ma grubość blach, a także typ zbiornika. Może być niskociśnieniowy, wysokociśnieniowy bądź bezciśnieniowy, zależnie od przeznaczenia. Technologia wykorzystywana przy produkcji kadzi precyzuje dokładny kształt osprzętu i elementów takich jak kraniki, zawory, termometry, włazy, uszczelnienia czy płaszcze chłodzące. Specjaliści wytwarzający takie zbiorniki będą w stanie doradzić, na co zwrócić szczególną uwagę.

Spełnianie norm jakościowych

Stal nierdzewna jest higieniczna i chętnie stosowana w przemyśle spożywczym, browarniczym i farmaceutycznym. Na ogół spełnia wyśrubowane normy bezpieczeństwa dotyczące przechowywania żywności. Warto wybierać producentów, którzy tworząc zbiorniki ze stali nierdzewnej, podążają za wytycznymi Urzędu Dozoru Technicznego. Stosują się do opracowanych przez tę instytucję przepisów i standardów wytwórstwa. Profesjonalnie przygotowane kadzie będą gwarancją doskonałego smaku wina oraz bezpieczeństwa dla klientów.

Jak można kupić zbiorniki taniej?

Zakup kadzi na wino to zawsze spory wydatek, dlatego warto zorientować się, w jaki sposób można na tym nieco zaoszczędzić. Na pewno nie należy rezygnować z wysokiej jakości. Są jednak inne sposoby na obcięcie kosztów. Warto na przykład kupować zbiorniki bezpośrednio od producenta – w ten sposób można uniknąć marży pobieranej przez dostawców i sklepy z akcesoriami do produkcji alkoholu. Bezpośrednie zamówienie stanowi także możliwość indywidualnego podejścia i uwzględnienia naszych potrzeb dotyczących produktów.